Tuesday, 7 June 2011

f!sh tempura...

Assalamualaikum & slm sejahtera...

Beberapa hari yang lalu, member2 aku dtg umah...saja lepak...makan2.  Salah satu hidangan yg aku sediakan adalah
----> FISH TEMPURA

---Fish Tempura---

Fish tempura @ fish n chips...memang favourite family aku, especially my sisters and brother.

So, kat sini aku nak share dgn korang mcm mana aku buat fish tempura ni...senang je...tak susah pun.
Check this out! 

:::Bahan-bahan:::
1)  Ikan dory
[Korang blh dptkan ikan dory kat mana2 hypermarket...Giant/Tesco...confirm ada jual.  Ikan dory ni selalu dijual secara frozen...so, korang pergila kat bahagian frozen yerr... :)]
2)  2 sudu besar tepung gandum
3)  1 sudu besar tepung jagung
4)  Sebiji telur
5)  Garam, black pepper, seasoning
[secukup rasa...jgn lak korang letak 1 sudu besar, mengundang darah tinggi tu...]
6)  Setengah cawan air sejuk [air masak yer...]

:::Cara-cara:::
1)  Mula2, korang potong ikan dory tu ikut saiz yg korang suka.
2)  Campurkan bahan dari no. 2 hingga no. 6, gaulkan hingga sebati.  Masa campurkan air tu, korang agak2 kelikatan adunan.  Jgn cair sgt.
3)  Panaskan minyak.
[You can choose either deep fry or pan fry, kalau korang jenis yang menjaga kesihatan, aku sarankan pan fry jer...minyak yg digunakan sikit ;)]
4)  Celup ikan dory yg dah dipotong ke dalam tempura batter.  Then, goreng dlm kuali hingga kuning keemasan.
[Kawal api kat dapur tu, jgn kuat sgt, nanti isi dia tak masak pulak...]

All right, that's it! senangkan? korang blh mkn fish tempura ni dgn sos or mayonaise.
If you want to be more creative, you can make sweet&sour sauce then pour it on the fish...done! 
[Boleh makan dgn nasi...ermm...yummyyy~~~!)
Selamat mencuba...:)

3 comments:

  1. sangat senang lah mak encek...
    terime qaseh ye..=P

    ReplyDelete
  2. aien:::ko sendiri da tgk aku buat, scr live lg...takkan la tak leh wat sendiri..:)

    ReplyDelete
  3. jom join bloglist UiTM di Hatiku .. ade hadiah tau .. kat sini . http://cxopportunities.blogspot.com/2011/07/segmen-cxs-bloglist-uitm-di-hatiku.html

    thanks warga OMAC! =)

    ReplyDelete