Beberapa hari yang lalu, member2 aku dtg umah...saja lepak...makan2. Salah satu hidangan yg aku sediakan adalah
----> FISH TEMPURA
---Fish Tempura--- |
Fish tempura @ fish n chips...memang favourite family aku, especially my sisters and brother.
So, kat sini aku nak share dgn korang mcm mana aku buat fish tempura ni...senang je...tak susah pun.
Check this out!
:::Bahan-bahan:::
1) Ikan dory
[Korang blh dptkan ikan dory kat mana2 hypermarket...Giant/Tesco...confirm ada jual. Ikan dory ni selalu dijual secara frozen...so, korang pergila kat bahagian frozen yerr... :)]
2) 2 sudu besar tepung gandum
3) 1 sudu besar tepung jagung
4) Sebiji telur
5) Garam, black pepper, seasoning
[secukup rasa...jgn lak korang letak 1 sudu besar, mengundang darah tinggi tu...]
6) Setengah cawan air sejuk [air masak yer...]
:::Cara-cara:::
1) Mula2, korang potong ikan dory tu ikut saiz yg korang suka.
2) Campurkan bahan dari no. 2 hingga no. 6, gaulkan hingga sebati. Masa campurkan air tu, korang agak2 kelikatan adunan. Jgn cair sgt.
3) Panaskan minyak.
[You can choose either deep fry or pan fry, kalau korang jenis yang menjaga kesihatan, aku sarankan pan fry jer...minyak yg digunakan sikit ;)]
4) Celup ikan dory yg dah dipotong ke dalam tempura batter. Then, goreng dlm kuali hingga kuning keemasan.
[Kawal api kat dapur tu, jgn kuat sgt, nanti isi dia tak masak pulak...]
All right, that's it! senangkan? korang blh mkn fish tempura ni dgn sos or mayonaise.
If you want to be more creative, you can make sweet&sour sauce then pour it on the fish...done!
[Boleh makan dgn nasi...ermm...yummyyy~~~!)
Selamat mencuba...:)
sangat senang lah mak encek...
ReplyDeleteterime qaseh ye..=P
aien:::ko sendiri da tgk aku buat, scr live lg...takkan la tak leh wat sendiri..:)
ReplyDelete